چینیها صیادان ایرانی را هم بیکار کردند
شناورهای چینی با تورهای «ترال» در آبهای سرزمینی ایران ماهیها را به جای صید، جارو میکنند و تقریباً چیزی برای صیادان ایرانی باقی نمیگذارند.
به گزارش «شبکه آزادی» مدتی است که بحث حضور کشتیها و شناورهای چینی در آبهای خلیجفارس داغ شده و انتقاد بسیاری از ایرانیان را در پی داشته است. مقامات ایرانی در ابتدا حضور صیادان چینی در آبهای سرزمینی ایران را تکذیب میکردند؛ اما با مصاحبههای مردم محلی و شدت گرفتن انتقادها، حالا برخی از مسئولان این خبر را تائید کردهاند.
پیشازاین، حسن صالحی، رئیس سازمان شیلات ایران، هدایت الله میرمرادزهی، مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان و چند نماینده مجلس خبر حضور صیادان چینی در خلیجفارس را تکذیب کرده بودند. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران ۴ شهریور ۹۷ با حضور در تلویزیون حکومتی ایران اذعان کرده بود که سازمان شیلات و سازمان بنادر و دریانوردی با طرف چینی قراردادی منعقد کردهاند و به صیادان چینی اجازه صید دادهاند.
به تازگی نیز محمدعلی حسنزاده، معاون امور بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی با تائید حضور شناورهای چینی در خلیجفارس، گفته است: «کشتیهای چینی قرارداد رسمی اجاره بلندمدت برای ماهیگیری در عمق ۲۰۰ متری آبهای ایران در دریای عمان دارند.»
امامجمعه اهل سنت بندر «سیریک» اما گفته است: «متأسفانه آقازادهها با دریافت پولهای هنگفت، دریا را در اختیار چینی میگذارند و حقوحقوق مردم ساحلنشین هرمزگان را به تاراج میبرند.»
چینیها در خلیجفارس چه میکنند؟
حضور صیادان چینی در سواحل هرمزگان، چابهار و چند شهر جنوبی دیگر، انتقادهایی از سوی شهروندان عادی و فعالان محیطزیست را در پی داشته است. عدهای با بیان اینکه رژیم ایران خلیجفارس را به چینیها اجاره داده است، سیاستهای حکومت را خسارتبار و مسئولان دولتی را وطنفروش خواندهاند. فعالان محیطزیست نیز بر این باورند که روش صید چینیها ضررهای جبرانناپذیری را متوجه محیط دریایی ایران و زیستگاه آبزیان میکند.
چینیها که حالا حضورشان در آبهای سرزمینی ایران تائید شده است با تورهای مخصوص خود کف دریا را جارو و هر چیزی را که به تورشان بخورد صید میکنند. تورهای «ترال» که شکل قیف مانند دارند علاوه بر صید ماهی، مرجانها، جلبکها و طعمه ماهیها را که اهمیت فراوانی دارند، از بین میبرند.
فائو یا سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد، این روش صید را قابلقبول نمیداند. این سازمان اعلام کرده است که صید به روش ترال میتواند زیستبومهای دریایی را با خطر مواجه کند و نسل ماهیها را از بین ببرد. تورهای عظیم صیادان چینی حتی سنگهای کف دریا را جابهجا و محیط زندگی آبزیان را به طور کامل تخریب میکنند.
گفته میشود ۶۰ کشتی صیادی خارجی در آبهای ایران حضور دارند که از این تعداد، ۱۶ کشتی مربوط به چینیهاست. هنوز مشخص نیست این کشتیها روزانه چند تن به روش ترال صید میکنند؛ اما آمارهای غیررسمی نشان میدهد حجم صید روزانه آنها به بیش از ۳۰ تن میرسد.
بیکاری صیادان ایرانی
فعالیت گسترده صیادان خارجی باعث کاهش حجم ماهی در آبهای سرزمینی ایران شده و بسیاری از صیادان بومی شغل خود را از دست دادهاند. با وجود اینکه مجوز کشتیهای خارجی برای صید در عمق ۲۰۰ متری صادر شده است ولی آنها به عمق کمتر آب نزدیک و مانع صید سنتی مردم بومی میشوند.
یکی از صیادان ایرانی در مصاحبه با خبرگزاری فارس گفته است: «برخی موارد که صیادان محلی کشتیهای ترال را دیدهاند کنارشان رفته بودند و به کار آنها اعتراض کردند که چرا لب ساحل ترال میزنند؛ اما چینیها به روی آنها آب داغ پاشیده بودند.»
سایت خبری دانا درباره بیکاری صیادان ایرانی نوشته است: «در روزهای اخیر لایروبی کف دریا و استخراج هر جنبندهای در آبهای تحت حاکمیت جمهوری اسلامی ایران توسط چینیها و هندیها، معیشت ۲۵ هزار صیاد چابهاری و کنارکی را به خطر انداخت.»
مسئولان ایرانی در پاسخ به این پرسش که حضور صیادان خارجی و اجاره دادن آبهای ایران به آنها چه الزامی داشته است، گفتهاند که صیادان ایرانی تجهیزات و مهارت صید صنعتی را ندارند و از پس چنین کاری برنمیآیند؛ اما صیادان بومی تأکید کردهاند که توانایی و تجهیزات صید ترال را دارند ولی برای حفظ زیستبوم و ذخایر آبی کشور هیچگاه دست به چنین کاری نمیزنند. آنها بر این باورند که برای صیادان خارجی تفاوتی ندارد که زیستگاه آبزیان و ذخایر آبی ایران نابود شود یا نه.
مجتبی احمدی