پاشیدن بنزین روی آتش خشم مردم
دو هفته از سهمیهبندی بنزین و آغاز اعتراضات سراسری در ایران گذشته است؛ رویدادی که منجر به کشته و زخمی شدن صدها تن و بازداشت هزاران نفر شد. ناظران میگویند اعتراضات اخیر بیسابقهترین بحران برای جمهوری اسلامی در چهل سال گذشته بوده است.
به گزارش «شبکه آزادی» اگر زمان به ۲۴ ام آبان ماه بازگردد، شاید جمهوری اسلامی هرگز تصمیمی اینچنین نابخردانه درباره بنزین نگیرد. اعتراضهای اخیر چنان هزینهای برای جمهوری اسلامی داشت که به باور برخی، سران این رژیم در یک شوک بیسابقه فرورفته و دچار دستپاچگی شدهاند؛ چنانکه سیدعلی خامنهای موضعی متفاوت را اتخاذ کرده و پس از اذعان به کشتار مردم، حالا دستور داده است از خانوادههای شهدای آبان ۹۸ «دلجویی» شود.
واقعیت امر این است که ملاهای حاکم بر ایران در بُعد خارجی در باتلاق تحریمهای ایالاتمتحده آمریکا گرفتار شدهاند و در بُعد داخلی نیز با میلیونها ایرانی طرف هستند که عمیقاً از وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور ناراضی و معترضاند. این در حالی است که رژیم مذهبی ایران حتی برای بسیاری از طرفدارانش هم از معنا و مفهوم تهی شده و ایدئولوژیاش محتوای تازهای برای عرضه ندارد.
افزایش قیمت بنزین بهانه خوبی بود تا مردم به خیابانها بریزند و به خامنهای و همقطاران او حالی کنند که حلقه محاصره تنگتر شده و به زودی کارشان تمام خواهد شد. حاصل چهل سال حاکمیت جمهوری اسلامی در ایران نابودی آزادیهای مدنی، خفقان و کشتار آزادی خواهان و در یک دهه اخیر نیز در عرصه اقتصادی تورمهای فزاینده، رکود عمیق و فقر گسترده بوده است. این مسائل برای طبقه متوسط و طبقه کارگر که در کشوری ثروتمند زندگی میکنند، غیرقابلقبول است.
برخی صاحبنظران تحلیلهای پیچیدهای را برای توجیه و تبیین نارضایتیها در ایران مطرح میکنند؛ اما واقعیت بسیار سادهتر از چیزی است که در این تحلیلها به چشم میخورد؛ ایرانیها در اسارت جمهوری اسلامی علاوه اینکه آزادیهای خود را از دست دادهاند، اقتصادشان نیز به نابسامانی کشیده شده و تبعیض سراسر زندگیشان را درنوردیده است. اینها دلایل واضح سردادن شعارهایی چون «جمهوری اسلامی نمیخوایم، نمیخوایم» است.
آمارها نشان میدهند هزینه یک زندگی معمولی برای یک خانوار چهار نفره کارگری به ۶ میلیون تومان در ماه رسیده، حال اینکه حقوق و دستمزد سرپرست چنین خانواری نهایتاً یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است. هادی ابوی، دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران با اشاره به اینکه «وضع معیشت و مزد واقعی کارگران فاصله زیادی دارد و کفاف هزینههای زندگی آنها را نمیدهد»، به خبرگزاری ایسنا گفته است «با جمعبندی ما، رقم ۶ میلیون تومان برای سبد معیشت یک خانواده چهار نفره قطعی است.»
علاوه بر موج گرانیهایی که در نتیجه سیاستهای فاجعهبار پولی رژیم ایران ایجاد شده است، به باور کارشناسان اقتصادی، افزایش سه برابری قیمت بنزین نیز موج تورمی تازهای را ایجاد خواهد کرد. انتظار جامعه این است که با این اقدام مخرب رژیم، طبقات فرودست بیش از پیش در باتلاق فقر و آسیبهای اجتماعی فرو بروند.
وزیر کشور نیز اذعان کرده است که افزایش قیمت بنزین موجب افزایش نرخ تورم خواهد شد. عبدالرضا رحمانی فضلی در اظهاراتی گفته است «طبیعی است که افزایش قیمت بنزین اثر خود را روی بقیه کالاها بگذارد.» این در حالی است که همزمان با گرانی بنزین اغلب مسئولان ارشد رژیم به مردم قول داده بودند که هیچ کالایی افزایش قیمت نخواهد داشت.
بااینهمه، واضح است که افزایش نرخ یکی از اصلیترین کالاهای مورد نیاز مردم که همان بنزین است، بر سطح عمومی قیمتها اثر مستقیم دارد. این یعنی پاشیدن بنزین روی خشم میلیونها ایرانی که به دلیل حکمرانی نامطلوب جمهوری اسلامی آب از سرشان گذشته و دیگر نانی در سفره ندارند.
مجتبی احمدی