در حالی که حلقه محاصره تحریمها روزبهروز بر ایران تنگتر میشود، بانک سرمایهگذاری اروپا اعلام کرده است که امکان سرمایهگذاری در این کشور را ندارد.
به گزارش «شبکه آزادی» منابع خبری رویترز گزارش دادهاند که بانک سرمایهگذاری اروپا تحت فشار آمریکا که بخش اعظم منابع مالی خود را از این کشور تأمین میکند با طرح اتحادیه اروپا برای فعالیت در ایران مخالفت کرده است.
مخالفت بانک سرمایهگذاری اروپا در حالی است که اخیراً عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران ضمن تهدید به خروج ایران از توافق هستهای، گفته است: جمهوری اسلامی با آنکه شاهد جدیت اروپاییها برای حفظ توافق هستهای است؛ اما «نسبت به توانایی آنها در این زمینه تردید دارد.»
فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز (۷ خرداد ۹۷) پس از جلسه وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در مورد برجام گفته بود: «هیچکس نیست که فکر کند این کار آسان است ولی ما مصمم به حفظ و اجرای آن هستیم.»
مخالفت بانک سرمایهگذاری اروپا -که بازوی مالی اتحادیه اروپا محسوب میشود- برای سرمایهگذاری و همکاری با ایران، نشاندهنده محدودیتهای جدی کشورهای اروپایی در ارتباط با حفظ توافق هستهای است. این بانک روابط عمیقی با بازارهای مالی جهان دارد؛ بهگونهای که سال گذشته ۵۶ میلیارد یورو از بازارهای مالی بینالمللی وام دریافت کرده است. همکاری این مرکز مالی با ایران میتواند تنبیه و جریمههای مالی ایالاتمتحده را در پی داشته باشد.
پیش از این، کمیسیون اروپا طرحی را برای نجات توافق هستهای ارائه داده است که یکی از بندهای آن به همکاری بانک سرمایهگذاری اروپا با ایران اشاره دارد. به گزارش رادیو فردا کمیسیون اروپا در بیانیهای که برای خبرگزاری رویترز ارسال کرده، گفته است: «این یک اقدام اختیاری است و بانک سرمایهگذاری اروپایی مجبور نیست در خصوص آن اقدامی انجام دهد.»
ایران همچنان در لیست کشورهای پرخطر گروه ویژه اقدام مالی موسوم به FATF قرار دارد؛ موضوعی که رئیس بانک سرمایهگذاری اروپا هم به آن اشاره کرده و گفته است نمیتوانیم با سرمایهگذاری در ایران، مدل کسبوکار خود را در معرض خطر قرار دهیم.
ایالاتمتحده آمریکا ۱۸ اردیبهشت امسال از توافق هستهای با ایران خارج شد و با اعلام ضربالاجل ۱۳ مرداد و ۱۳ آبان ۹۷، به کشورها هشدار داد که روابط تجاری و اقتصادی خود را با جمهوری اسلامی قطع کنند.
بخشی از تحریمهای اولیه و ثانویه علیه ایران از جمله محدودیتهای بانکی، روز ۱۳ مرداد اجرایی خواهد شد و تحریم صنعت نفت و پتروشیمی این کشور نیز از ۱۳ آبان همزمان با سالگرد اشغال سفارت آمریکا اعمال میشود. پیشبینی میشود با تحریم صادرات نفت ایران، درآمدهای ارزی جمهوری اسلامی به شدت کاهش یابد؛ مسئلهای که میتواند اثر منفی عمیقی بر ارزش ریال داشته باشد.