نابودی جعبه سیاه در استانبول؛ چرا مولوی ترور شد؟
مسعود مولوی وقتی حوالی ساعت ۱۰ شب از خانهاش در منطقه «شیشلی» استانبول خارج شد گمان نمیکرد هدف حمله تروریستی مأموران جمهوری اسلامی قرار بگیرد و جانش را از دست بدهد. او که مخترع و سازنده پهپادهای نظامی بوده، گفته میشود به خاطر اختلاف با سپاه پاسداران و مخالفت با رژیم، ایران را ترک کرده بود.
به گزارش «شبکه آزادی» رژیم انقلابی ایران اگرچه دیگر مانند دهههای ۶۰ و ۷۰ خورشیدی ترورهای گستردهای در کشورهای خارجی انجام نمیدهد؛ اما هنوز هم اگر لازم باشد مأموران خود را در پوشش دیپلمات، فعال سیاسی و بازرگان به خارج از کشور اعزام میکند تا صدایی را خفه کند یا انتقام بگیرد.
مسعود مولوی یکی از همین صداهاست که چند ماه پیش در استانبول ترکیه خفه شد. او مدیر کانال تلگرامی «جعبه سیاه» بود؛ کانالی که به افشای فسادهای رهبر جمهوری اسلامی و مسئولان سیاسی و نظامی این رژیم میپرداخت. جعبه سیاه درست از زمان ترور مولوی یعنی ۲۳ آبان ۹۸ به این سو بهروزرسانی نشده است.
آنطور که در خبرگزاریهای رژیم آمده و خود مولوی در برنامههای تلویزیونی صداوسیما گفته، او «متخصص هوش مصنوعی» و فارغالتحصیل رشته هوش رباتیک در مقطع فوقلیسانس از دانشگاه تهران بوده است. مولوی سال ۹۶ به استانبول پناهنده میشود و به گفته خودش در آنجا شروع به ساخت پهپادهای نظامی برای ترکیه میکند.
خبرگزاری رویترز روز شنبه ۹ فروردین در گزارشی به نقل از دو مقام دولت ترکیه نوشت دو دیپلمات ایرانی در قتل مسعود مولوی وردنجانی در ترکیه «نقش اساسی» داشتهاند. به نوشته رویترز این دو نفر در شمار «اعضای کنسولگری جمهوری اسلامی در استانبول» بوده و «پاسپورت دیپلماتیک» داشتهاند؛ چنانکه عاملان این ترور هم صراحتاً اعلام کردهاند که دستور ترور را از دیپلماتهای رژیم ایران گرفتهاند.
اما حلقه واسط برای اجرای نقشه این ترور شخصی به نام «علی اسفنجانی» بوده که از سال ۲۰۱۸ میلادی اعتماد مولوی را به خود جلب کرده و به او نزدیک میشود؛ شخصی که به نوشته رویترز صبح روز قتل مسعود به کنسولگری جمهوری اسلامی در استانبول رفته است. مقامات ترکیه میگویند اسفنجانی که نقشه ترور را هدایت میکرده، سه روز بعد از این رویداد برای فرار به ایران با مدارک جعلی بلیط اتوبوس تهیه میکند و به مرزهای شرقی ترکیه میرود.
خبرگزاری رویترز نوشته است دو مقام امنیتی ترکیه، یک کپی از بلیت اتوبوس اسفنجانی را در اختیار این خبرگزاری قرار دادند. مشخص نیست اسفنجانی چگونه اعتماد مولوی را جلب کرده اما سازمان اطلاعات سپاه پاسداران شبیه همین سناریو را برای دستگیری روحالله زم، مؤسس رسانه «آمدنیوز» طراحی و پیاده کرده بود.
مولوی در مردادماه ۹۸ در توئیتر خود نوشته بود «ریشههای فساد و مافیای اختلاس و دزدی فرماندهان سپاه را افشا خواهم کرد… دعا کنید قبل از افشای آن مرا نکشند»؛ پیامی که نشان از اختلاف عمیق مولوی با سپاهیانی دارد که حاضر به همکاری با او برای تولید پهپادهای نظامی نشده بودند. بااینحال رویترز در گزارش خود آورده است که مسعود عضو بخش «امنیت سایبری وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران» بوده و بعداً به مخالف رژیم تبدیل میشود.
مسعود مولوی اهل «وردنجان»، یکی از روستاهای اصفهان است. او لیسانس خود را هم از دانشگاه آزاد واحد نجفآباد گرفته و بعداً با چهرههای مطرحی همچون اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی و محمود احمدینژاد دیدارهایی داشته است. مسعود رفاقتی هم با شهرام جزایری، یکی از فعالان اقتصادی داشته که فیلم و عکسهای مشترکشان در فضای مجازی موجود است. گفته میشود کانال تلگرامی جعبه سیاه قبلاً به نام زینب طاهری، وکیل مدافع جزایری بوده که بعداً تغییر نام میدهد.
مولوی در یک فایل صوتی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، میگوید «سعی کردم به صورت قاچاقی برم یونان که توی مرز ما رو گرفتن و پنج شش روز هم بازداشت بودم. اگر جونم در خطر نبود این کار رو نمیکردم. در هر جای اروپا دست ایران به من میرسه. کِیس منم جوری هست که دارن همه تلاششون رو میکنن یا من رو بربایند یا بکشن.»
مولوی در این فایل صوتی ادعا میکند که مقدار زیادی اطلاعات شامل فیلم و سند به همراه خود از ایران خارج کرده ولی بااینحال، آمریکا تقاضای پناهندگیاش را نپذیرفته است. شبکه آزادی مستقلاً نمیتواند اصالت این فایل صوتی را تائید کند؛ اما محتوای این فایل میتواند به بازخوانی جعبه سیاه قتل مولوی کمک فروانی کند.
مجتبی احمدی| تلویزیون آزادی