مهاجرت یا فرار از جهنمی که ولایت فقیه ساخته است؟
مهاجرت و پناهندگی سالهاست که با سرنوشت ایرانیها گره خورده است. ایران یکی از کشورهای مهاجرفرست دنیا محسوب میشود که به دلایل مختلف شهروندان آن مجبور به مهاجرت یا پناهندگی میشوند. دنیای امروز جایی است که محور توسعه را نیروی انسانیِ متخصص میدانند. ایران اما تقریباً از نخبگان و متخصصان واقعی خالی شده و بسیاری از آنها به دلیل محدودیتهای سیاسی و اقتصادی کولهبار خود را بستهاند و راه دیار غربت را پیش گرفتهاند.
به گزارش «تلویزیون آزادی» بر اساس آمارهای غیررسمی حدود ۶ میلیون ایرانی در کشورهای خارجی زندگی میکنند که در این میان سهم آمریکا بیش از همه است. اگرچه تعداد ایرانیان مقیم آمریکا از سال ۲۰۰۰ بهروز نشده است، برآوردها حکایت از اقامت ۲ تا ۲ میلیون ۲۰۰ هزار نفر در این کشور دارد.
پس از آمریکا، کشورهای انگلیس، آلمان، فرانسه و کانادا به ترتیب بیشترین مهاجران و پناهندگان ایرانی را به خود پذیرفتهاند. جمعیت ۶ میلیونی ایرانیان خارج از کشور، صاحب سرمایههای مالی کلانی هستند که به گفته رئیس مرکز ایرانیان خارج از کشور «استفاده از این ظرفیت برای رونق اقتصاد کشور ضروری است.»
فرار سرمایههای مالی و فنی
در چهار دهه اخیر رفتار رژیم ایران با طبقه سرمایهدار و متخصص به گونهای بوده است که آنها هیچگاه جرأت ابراز وجود نداشتهاند؛ از نویسندگان و روزنامهنگاران گرفته تا پزشکان، صنعتگران، مخترعان و سرمایهداران بزرگ، همه به نحوی از استبداد و محدودیتهای این رژیم به تنگ آمدند و سرمایه مالی و تخصص خود را به کشورهای آمریکایی و اروپایی بردند.
مجید حلاج زاده، رئیس مرکز ایرانیان خارج از کشور پیش از این، با بیان اینکه بیش از ۳۷۰ هزار نفر پروفسور، نخبه و کارشناس ایرانی در خارج از کشور وجود دارد، میگوید: «سرمایههای ایرانیان خارج از کشور بالغ بر ۲۵ هزار میلیارد دلار است و میتوان گفت ۱۰ درصد ثروت دنیا در اختیار ایرانیان است؛ اما از این ظرفیت استفاده نکردهایم و فرصتها را از دست دادهایم.»
اعتراف این مسئول در حالی است که جمهوری اسلامی همچنان بر سیاستهای کهنه و ایدئولوژیک خود پافشاری میکند؛ به بیان دیگر، رژیم ایران، استراتژی رعب و وحشت در بین نخبگان و افراد برجسته را پیگیری میکند و در چند سال اخیر هر متخصص، استاد دانشگاه و سرمایهگذاری که به ایران بازگشته، در فرودگاه بازداشت شده و با برچسب جاسوس پای چوبه دار رفته است. واضح است که در چنین شرایطی بسیاری از ایرانیان حاضر به بازگشت به کشور نیستند.
انگیزهها برای کوچ اجباری
داستان مهاجرت و پناهندگی یا به عبارت بهتر، فرار ایرانیان از کشور دلایل واضحی دارد. اغلب آنها وقتی شرایط اقتصادی و سیاسی را سخت و ناامیدکننده میبینند، هر کوششی برای باز کردن راه خود به خارج از ایران به خرج میدهند. نادیده گرفته شدن حقوق مدنی و آزادیهای فردی زنان و مردان، نبود امنیت اقتصادی، بیکاری، بوروکراسیهای زائد، فساد گسترده و نبود چشماندازی روشن در افق سیاسی و اقتصادی ایران، مهمترین دلایلی هستند که میلیونها ایرانی را به کوچ از وطن مجبور کرده است.
شرایط کنونی ایران به قدری دشوار است که اغلب جوانان در صورت فراهم بودن شرایط، حاضر به ترک وطن و دنبال کردن سرنوشت خود در دیگر کشورها هستند. ناامیدی از رژیم مستبد خامنهای و سرخوردگی از دولتهای خاتمی، احمدینژاد و روحانی، دیدگاه شهروندان ایرانی را به سمتی برده که باور غالب جامعه بر ناکارآمدی و کنار رفتن جمهوری اسلامی از سپهر سیاسی استوار است. در این شرایط ناگوار، بیگمان در آیندهای نزدیک ایران از سرمایههای انسانی خالی خواهد شد و خسارتهای این مسئله گریبان کشور را خواهد گرفت.
تحریریه تلویزیون آزادی