مناقشه هستهای ایران پیچیدهتر و مردم گرسنهتر شدهاند
با سخنرانی رهبر رژیم ایران و مصاحبه اخیر رئیسجمهوری آمریکا مناقشه هستهای ایران پیچیدهتر هرزمانی شده و بازی به جایی کشیده شده که هر دو طرف منتظر گام نخست یکدیگر هستند. گویی جو بایدن امیدهای رژیم ایران را ناامید کرده و ماجرای دو کشور وارد فاز جدیدی شده است.
به گزارش «تلویزیون آزادی» علی خامنهای طی یک سخنرانی در جمع فرماندهان نیروهای هوایی ارتش ایران برای آمریکا شروطی را تعیین کرد و گفت «اگر میخواهند ایران به تعهدات برجامی برگردد، آمریکا باید کلاً تحریمها در عمل را لغو کند و ما راستی آزمایی کنیم، آنوقت ما هم به تعهدات خود برمیگردیم. این سیاست قطعی جمهوری اسلامی است.» ساعاتی بعد شبکه سی.بی.اس آمریکا مصاحبهای را از جو بایدن منتشر کرد که در آن میگوید تا ایران غنیسازی اورانیوم را متوقف نکند، تحریمها لغو نخواهد شد.
نه بزرگ بایدن به علی خامنهای پس از آن است که حدود دو سال مقامات رژیم ایران به آمدن این چهره سیاسی به کاخ سفید دل خوش کرده بودند و امید داشتند که او پس از دونالد ترامپ به دادشان برسد و همه تحریمها را لغو کند؛ اما شرایطی که اکنون این رژیم را سردرگم کرده، بلاتکلیفی ناشی مواضع مبهم بایدن در قبال ایران است.
به نظر نمیرسد پیرمرد کاخ سفید به آن سادگی که محمدجواد ظریف فکر میکند، از اهرم تحریمها چشم بپوشد و برای آوردن دیپلماتهای رژیم ایران پای میز مذاکره تحریمهای بخش نفتی، مالی و فلزات را لغو کند یا حتی بخشی از آنها را به تعلیق درآورد.
از سوی دیگر، رژیم ایران استدلال میکند که چون ما در ابتدا توافق هستهای ۲۰۱۵ را لغو نکردهایم و این آمریکا بوده که آن را زیر پا گذاشته، پس دولت بایدن میبایست اول به تعهدات خود که همان رفع تحریمها است، بازگردد. این در حالی است که مقامات ایالاتمتحده به خوبی میدانند لغو تحریمهای رژیمی که اکنون غنیسازی اورانیوم را به ۲۰ درصد رسانده و به سرعت به ساخت بمب اتمی نزدیک میشود، خودکشی است.
رهبر رژیم ایران در حالی میگوید عدم لغو غنیسازی قبل از لغو تحریمها سیاست قطعیاش است که میلیونها ایران تحت شدیدترین فشارهای اقتصادی هستند و دیگر توانی برای ادامه زندگی عادی را ندارند. این روزها بیش از هر زمان دیگری بقای هفت دهک آسیبپذیر جامعه به شیوه رفتار رژیم ایران و لغو تحریمها گره خورده است.
اوضاع اقتصادی مردم به اندازهای سخت شده که حسین مصدق، رئیس اتحادیه میوه و ترهبار مشهد میگوید مردم حتی میوه هم نمیتوانند بخرند. جواد امیری،کارشناس تغذیه در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «خبر جنوب» با بیان اینکه «ناامنی غذایی و سوءتغذیه در کشور به خصوص مناطق محروم و حاشیهنشین به وضوح دیده میشود»، میگوید «کمبودهای تغذیهای در کشور آسیبهای جسمی زیادی وارد کرده و گاه تا از کار افتادن یک اندام حیاتی پیش میرود. کافی است برای برآورد تغذیهای به سرانه مصرف لبنیات و شیر به عنوان یکی از غذاهای اصلی در کشور نگاهی بیندازیم که با افزایش قیمت روزافزون خود اقشار بیشتری آن را از سبد غذایی خود حذف میکنند.»
معلوم نیست پشت پرده سیاست رژیم ایران چه جهتگیریهایی انجام شده و اتاق فکر علی خامنهای برای باز شدن گرهای که در کار انداخته چه چارهای اندیشیده است؛ اما به جرأت میتوان گفت بعید به نظر میرسد آمریکاییها به عنوان اعطای امتیاز ابتدایی به رژیم ایران، از سطح فشارهای خود بکاهند.
در این میان که مقامات ایران و آمریکا به دعواهای سیاسی خود مشغولاند، مردم ایران به فراموشی سپرده شدهاند و به زندگی فلاکتبار خود در شرایط شیوع ویروس کرونا و تحت فشارهای اقتصادی ادامه میدهند. پیچیدهتر شدن و ادامهدار شدن مناقشه هستهای ایران موجی از ناامیدی را در کشور ایجاد کرده و میلیونها ایرانی به دلیل سیاستهای فاجعهبار و به بنبست رسیده رژیم ایران، مستأصلتر از گذشته شدهاند.
تحریریه آزادی