تأمین کسری بودجه با تله بورس!
در حالی که تقریباً همه بازارهای بورس جهان از جمله «والاستریت» و «نزدک» به دلیل رکود اقتصادی، روند نزولی به خود گرفتهاند، بازار بورس ایران شرایط متفاوتی را تجربه میکند. بورس ایران که در یکی دو سال گذشته کاملاً تحت کنترل رژیم قرار گرفته، این روزها با رشد عجیبوغریب شاخص کل روبهرو است؛ به گونهای که بورس ایران فقط در فرودین امسال رشد بیسابقه ۴۰ درصدی را تجربه کرد. این رشد مثبت، سرمایهگذاران خُرد یا همان مردم عادی را ترغیب به سرمایهگذاری در این بازار کرده است؛ اما شواهد و قرائن نشان میدهد رژیم ایران در پشت پرده این روند مصنوعی بورس، جبران کسری بودجه خود را دنبال میکند.
به گزارش «شبکه آزادی» رژیم ایران هیچگاه بازار بورس را آنطور که باید جدی نمیگرفت تا اینکه تحریمهای نفتی دولت دونالد ترامپ از راه رسید و جمهوری اسلامی را به فکر عرضه نفت در بورس انداخت. تقریباً از همان اوایل سال ۱۳۹۷ بود که بحثها درباره ظرفیتهای بازار بورس در بین تحلیلگران و مردم عادی بیشتر شد. در این میان، رسانههای رژیم در معرفی بورس ایران به عنوان یک «محل امن سرمایهگذاری» نقش برجستهای را ایفا کردند.
حالا رئیسجمهوری ایران هم به یکی از مبلغان بازار بورس تبدیل شده و این روزها از خوبیهای بورس صحبت میکند. حسن روحانی با بیان اینکه «به نظر من باز هم در هفتههای آینده شاهد خبرهای خوبی در بورس برای مردم عزیز خواهیم بود و این یکی از راههای حرکت اقتصادی ما است»، گفته «در این شرایط هم در بورس در هفتههای گذشته قدم خوبی در زمینه شرکتهای مربوط به سرمایهگذاری تأمین اجتماعی (شستا) برداشته شده است.»
اشاره روحانی به عرضه شرکتهای زیرمجموعه شستا در بازار بورس است. دراینباره اخیراً فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصاد و دارایی اظهار داشت «در آینده نزدیک در سال جاری، سهام دولت در تعداد ۹ شرکت دولتی در رستههای انرژی (پالایشگاه و پتروشیمی)، مالی (بانکها و بیمهها) و صنایع فلزی و معدنی در بورس عرضه خواهند شد.»
دولت در حال واردکردن شرکتهایی به بازار بورس است که اساساً با ورشکستگی و زیاندهی مواجهاند. حال اینکه یکی از قوانین مهم پذیرش شرکتها در بازار سرمایه «سودآوری» و «نداشتن زیان انباشته» است؛ اما بنگاههای دولتی از جمله هلدینگ شستا و شرکتهای زیرمجموعه آن که ۲۷ فروردین امسال در بورس عرضه شدند، غالباً زیانده محسوب میشوند.
آمارهای سامانه «کدال» نشان میدهد از ۱۷۸ شرکت زیرمجموعه شستا صورت مالی ۵۳ شرکت بخش سیمان از دسترس عمومی خارج شده و از ۱۲۵ شرکت دارای صورت مالی نیز، ۳۱ شرکت دارای زیان انباشته هستند. جزئیات این آمار بیانگر این است که هلدینگ شستا فقط از خرداد تا آذر ۹۸ چهار هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان ضرر کرده است؛ مسئلهای که نشان میدهد ستونهای این هلدینگ عظیم بسیار متزلزل است و اگر دولت از آن حمایت نکند، فروپاشیاش اجتنابناپذیر.
شستا فقط یکی از بنگاههای اقتصادی رژیم ایران است که با زیانهای انباشته دستوپنجه نرم میکند. شستا و دیگر بنگاههای دولتی که با حمایتهای رژیم و دستکاری صورتهای مالی خود وارد بورس شدهاند، هرگز به استفاده از استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی (IFRS) تن ندادهاند. کارشناسان اقتصادی میگویند اگر این شرکتهای حکومتی صورتهای مالی خود را بر اساس استانداردهای آی.اف.آر.اس تنظیم کنند، مشخص خواهد شد همه آنها زیانده و ورشکستهاند.
حالا دولت با عرضه سهام این شرکتها در بازار سرمایه در پی جذب منابع مالی برای هزینههای جاریاش است؛ هزینههایی که به دلیل تعدد نهادهای موازی و نهادهای غیرعمومیِ مذهبی به بار آمده و این نهادها هیچ خدمتی هم به مردم ارائه نمیدهند.
رژیم ایران که به دلیل تحریمها، از سال ۹۷ دچار کمبود شدید بودجه شده، راههای مختلفی را برای جبران این مسئله امتحان کرده است؛ از افزایش به یکباره نرخ ارز و افزایش سه برابری قیمت بنزین گرفته تا بالا بردن مالیاتها که هرکدام سودهای هنگفتی برای رژیم داشته است. این سیاست فاجعهبار که مبنای آن تحمیل هزینهها به مردم است، آسیبهای فراوانی را به اقشار فقیر جامعه زده و میلیونها انسان را به فلاکت کشانده است.
مقامات جمهوری اسلامی پس از افزایش قیمت ارز، بنزین و مالیات، حالا چشم به بازار بورس دوختهاند تا کسری ۱۳۱ هزار میلیارد تومانی بودجه ۹۹ را جبران کنند. ترفند رژیم در بازار سرمایه بسیار ساده است؛ ایجاد هیجان کاذب در این بازار و رشد ساختگی نمادها برای جلب سرمایههای خرد و کلان با هدف تأمین هزینههای جاری خود!
دیری نمیپاید که رژیم ایران پس از کسب ده هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه، به یکباره عقب میکشد تا مردم بمانند و میلیونها سهام بیارزش شرکتهای زیانده؛ درست همان سناریویی که در بازار ارز در سال ۹۷ اجرا شد و دولت توانست از طریق افزایش ناگهانی نرخ ارز به قیمت فلاکت میلیونها ایرانی، دهها هزار میلیارد تومان سود کسب کند و با کاهش قیمتها از این بازار خارج شود.
مجتبی احمدی | تلویزیون آزادی